L’Eroica – et sykkelløp for gamle sykler

Nav på gammel sykkelI den italienske byen Gaiole går starten for det tradisjonsrike sykkelløpet som kalles L’Eroica. Her er et av startkriteriene at man starter med en gammel sykkel, type bygd før 1987.

Sykkelen skal altså ha et retroinspirert preg, og den kan ikke være av nyere type eller bygget av nyere metallegeringer eller epoxymaterialer.

Ulike ruter og alderskriterier

L’Eroica byr på 5 forskjellige ruter, der du kan starte på henholdsvis 209 kilometer, 135 kilometer, 75 kilometer, 46 kilometer og den nye ruten på 125 kilometer. Det er aldersbegrensninger for hvem som får starte de forskjellige rutene. For eksempel hvis man er mellom 15 og 18 år, kan man bare starte på 46 km- eller 75 km-rutene. Deltakere over 65 år får bare starte på rutene som er 46, 75, 100, 120 og 135 kilometer lange. Man kan melde seg på en rute, men har mulighet til å endre rutelengde helt fram til starten går. Man kan altså delta fra 15 år og oppover. Imidlertid må alle deltakere vise frem helseerklæring før start.

Klesstil i retroens ånd

Hele løpet foregår altså med et visst retroinspirert eller historisk sus over seg. Turen går på gamle landeveier – mye av strekningen foregår faktisk på tørre og støvete grusveier – og alle er kledd med gamle klær og benytter sykler som har en viss alder. Løpet samler både aktive syklister og en rekke tilskuere, der sistnevnte også gjerne kommer med retroklær og gamle sykler. L’Eroica er vel så mye et show og en fremvisning som det er et løp. Derfor er også takhøyden lav, men gløden og innsatsviljen blant både deltakere og tilskuere er stor. Dette er et artig sykkelløp å være deltaker i dersom man vil gjøre noe gøy i ferien. Og det passer for både ungdom og voksne.