Vedlikehold av sykkelen din

Det er viktig å vedlikeholde og rengjøre sykkelen din jevnlig. Spesielt bør du ta vare på slitedeler og bytte dem ut når de er modne for utskifting. Kjede og dekk er også to av delene som trenger godt stell, og dette er enkelt å gjøre selv.

Her får du noen tips for kjedevedlikehold og råd for hvordan du kan fikse et punktert sykkeldekk.

Rengjøring og smøring av kjedetRusten gammel sykkel

Hvis du vil ha et smart og godt tips for rengjøring av sykkelkjedet, kan du gjøre som proffene: Bruk diesel til rengjøringen! Spray på noen dråper på kjedet og frikransen, skrubb kransen og kjedet rent, og skyll av dieselen med vann. Husk at det kan være lurt å bruke engangshansker hvis du bruker diesel, da det virker uttørrende og lukter en del. Men det er både effektivt og tar vare på kjedet ditt. Et annet alternativ er at du bruker et avfettingsmiddel, eller du kan bruke en spesiallaget kjederenser som du får kjøpt på sykkelverkstedet eller i sportsbutikken. Til slutt må du huske å smøre opp kjedet igjen – bruk en velegnet sykkelolje på sprayboks. Til slutt tørker du av overflødig olje.

Lapp et punktert dekk

For å lappe et punktert sykkeldekk tar du først slangen ut av gummien. For å lokalisere hvor hullet er, kan det være en enkel metode å legge slangen i vann. Når du pumper opp slangen, vil det komme bobler ut av hullet, som synes ekstra godt i vannet. Når du har funnet hullet, pusser du rundt det med sandpapiret for å få lappen til å feste. Ha lim på stedet, og la det tørke noen få minutter. Så presser du lappen på limet, og fjern plasten på lappen først når du er sikker på at den sitter tett og ordentlig rundt hullet, slik at dekket er tett.